dimecres, 25 de gener del 2017

Treballs de recerca 20017: La química aplicada a la criminalística

El meu projecte de recerca tracta sobre una branca poc coneguda de la química: la química forense. He triat aquest tema ja que sempre ha estat un tema pel qual he tingut molt interès. Tot el projecte s’articula al voltant d’una mateixa pregunta, la qual és la següent:

En qualsevol investigació criminal, la química és imprescindible o es poden extreure les mateixes conclusions sense aplicar-la?

Aquest projecte s’ha dividit en dos blocs, el primer tracta informació sobre la criminologia i la criminalística, el context històric de la química forense, l’evolució dels laboratoris de criminalística des dels seus origens i, el que és més important, tracta sobre les mostres que es poden obtenir en una escena d’un crim i de les tècniques i proves analítiques utilitzades en la seva anàlisi i quantificació. Per altra banda, en el segon bloc es mostra informació sobre el treball de camp realitzat per a complementar el bloc teòric i, a part, s’ha dissenyat una pàgina web a partir del programa Wix en la qual es pot trobar una síntesi de la informació llegida en el projecte i una magnífica galeria amb vídeos relacionats amb el tema del treball per que els usuaris puguin gaudir d’una manera d’aprenentatge més didàctica.

bugesm.wixsite.com/treball-de-recerca

Finalment, tot el treball es pot resumir amb una sola conclusió: La química és imprescindible per a resoldre qualsevol investigació criminal, però, només ho pot fer amb l’ajuda del factor humà i la tecnologia.

Finalment, m’agradaria enviar els meus profunds agraïments als membres dels Mossos d’Esquadra i del Cuerpo Nacional de Policia que van fer possible aquest treball amb la seva col·laboració.




Marc B., alumne de 2n de Batxillerat